Poletna šola kitare v Črnomlju 2019

Letošnja Poletna šola kitare v Črnomlju bo potekala od 28. 6. do 4. 7. Na koncertih se bodo predstavili kitarski duo East-West Strings Project (Garagić-Omerović), argentinski Slovenec David Bajda, Karmen Štendler in udeleženci poletne šole. Mentorji so Mladen Bucić, Anton in Nataša Črnugelj, Simon Krajnčan Fojkar, Izidor Erazem Grafenauer, Mario Kurtjak in Aljoša Vrščaj.

Več o tem

V. ACADEMIA MVSICÆ ANTIQVÆ LABACENSIS

Academia Musicae Antique Labacensis, peti poletni festival v organizaciji Akademije za glasbo s koncerti in poletno šolo, je namenjen stari glasbi, ki se ji Akademija za glasbo intenzivneje posveča od leta 2009. V tem času je izpeljala vrsto kakovostnih komornih in solističnih koncertov, predvsem so odmevali veliki vokalno-inštrumentalni projekti, na primer Montiverdijeve Večernice in opera Orfej, Pergolesijeva Stabat Mater in glasba s francoskega dvora Ludvika XIV. V okviru festivala se bo, poleg mojstrskih tečajev, delavnic in predavanj pod vodstvom priznanih strokovnjakov, zvrstila tudi vrsta koncertov z glasbo od renesanse do zgodnje romantike, ki bodo za udeležence poletne šole brezplačni. Peta ljubljanska akademija stare glasbe je namenjena tako glasbenikom, ki želijo nadgraditi svoje poznavanje starih izvajalskih praks, kot tudi tistim, ki teh praks še ne poznajo, a bi tovrstno znanje radi pridobili.

Več o tem

Glasbena šola Koper v sodelovanju z društvom Kitarika med 17. in 19. majem 2019 prireja Festival Kitarika. V sklopu koncertnega ciklusa Kitarski večeri v starem mestnem jedru Kopra, bo v čudovitem ambientu Protokolarno prireditvene dvorane sv. Frančiška v Kopru zazvenel koncert – recital klasične kitare. V goste smo povabili vrhunskega umetnika, Lukazsa Kuropaczewskega iz Poljske, ki trenutno spada v sam svetovni vrh in je tudi zaradi prevzema katedre na graški akademiji eden izmed zelo iskanih klasičnih kitaristov. V Sloveniji bo nastopil prvič. V okviru dogodka pripravljamo še dva koncerta in sicer: koncert dijakov Umetniške gimnazije Koper in koncert izjemnega kitarskega sestava iz Pordenon EnArmonia Guitar Ensemble.

Več o tem

Noč slovenskih skladateljev

Cikel Noči slovenskih skladateljev, ki vselej prinaša krstne izvedbe slovenskih novitet, od sezone 2018/19 umetniško oblikuje priznani slovenski ustvarjalec in pedagog Črt Sojar Voglar. Tokrat bo svoje nove zvočne kreacije predstavilo dvanajst avtorjev, ki bodo obogatili solistični repertoar za osem inštrumentov. Med drugim bosta na sporedu tudi dve noviteti za kitaro. Skladbi A. Strajnarja in M. Matića bo izvedel Izidor Erazem Grafenauer.

Več o tem