Koncert: Seviljski kitarski duo

V soboto, 6. novembra 2021, bo ob otvoritvi 1. Mednarodnega tekmovanja klasične kitare Veleposlaništva Španije v Sloveniji nastopil izjemni Seviljski kitarski duo, ki ga sestavljata Francisco Bernier in Antonio Duro. Koncert bo ob 19:30 uri v Orgelski dvorani Glasbene šole “Fran Korun Koželjski” Velenje. Izvedla bosta sledeči program z naslovom “Kitare sveta”:

 Fernando Sor (1778-1939): Fantasía op 54 bis “al estilo español” 

 Antón García Abril (1933-2021): “In Memoriam”, Homenaje a la Giralda 

 Alberto Ginastera (1916-1983): Canción del Árbol caído (Milonga) 

 Astor Piazzolla (1921-1992): Lo que vendrá (Tango) 

 Toru Takemitsu (1930-1996): Bad Boy 

 Joaquín Rodrigo (1901-1999): Tonadilla

 Manuel de Falla (1876-1946): Danza del Molinero, Romance del Pescador, La Vida Breve

Lepo vabljeni! Vstop je prost za otroke (učence in dijake) in študente, za ostale je vstopnina 5 evrov.

Rezervacija vstopnic je možna na info@egta-drustvo.si.

Francisco Bernier je prejemnik več kot dvajsetih mednarodnih nagrad, med katerimi še posebno izstopa 1. nagrada na enem najprestižnješih kitarskih tekmovanj: “Michele Pittaluga” v Alessandriji. Ti dosežki so mu prinesli koncerte v več kot 37 državah po vsem svetu, na prestižnih prizoriščih, kot so Salle Cortot in Mogador Theatre v Parizu, Oji Hall v Tokiu, muzej Ermitaž v Sankt Peterburgu, Teatro Maestranza v Sevilli, Teatro Comunale v Alessandriji, Merkin Hall v New Yorku, Dvorana OEA (Organizacije ameriških držav) v Washingtonu DC in dvorana Zellerbach v San Franciscu. Nastopil je tudi s številnimi orkestri, kot so Camerata iz Saint Petersburga, Manchester Symphony Orchestra, Sredozemski simfonični orkester, Simfonični orkester iz Vallésa, Simfonični orkester iz Huelve in Berkeley Symphony iz San Francisca pod vodstvom Kenta Nagana. Šolal se je na Conservatorio Superior de Música v Sevilli, nato na Ecole Normale “Alfred Cortot” v Parizu pod vodstvom maestra Alberta Poncea, zatem še na Hochschule für Musik v Kölnu (Nemčija), na Université du Québec v Montréalu (Kanada) in na Conservatoire National Supérieur de Paris (Francija). Nazadnje je uspešno tudi doktoriral iz umetnosti na prestižni Univerzi za glasbo “F. Chopin” v Varšavi (Poljska). Posnel je več albumov, prvega med njimi pod pokroviteljstvom Ministrstva za Španijo-INAEM in za prestižne založbe, kot sta Mandala-Harmonia Mundi in Déclic-Radio France. Trenutno poučuje na na Kraljevem glasbenem konservatoriju v Sevilji. Je tudi ustanovitelj in umetniški vodja kitarskega festivala v Sevilji ter predsednik in ustanovitelj založbe Contrastes Records (London).

Antonio Duro je uveljavljeno ime na mednarodni kitarski sceni, ki redno koncertira na različnih koncih sveta. Izobrazil se je na Conservatorio Superior de Música v Córdobi in Sevilji pri profesorjih Miguel Barberá, Manuel Abella in José María Pichardo. Nato je svoje znanje izpopolnjeval še pri priznanih kitaristih, kot so Alberto Ponce, Elliot Fisk, Manuel Barrueco in David Russell, in pri strokovnjakih za staro glasbo: Gerardu Arriagi, Hopkinsonu Smithu, Patu O’Brienu in Juanu Carlosu Riveri. Zanima ga pa tudi sodobna glasba in pogosto sodeluje z živečimi skladatelji in specializiranimi zasedbami za sodobno glasbo (npr. Taller Sonoro in Zahir Ensemble). Je tudi soustanovitelj projekta Guitar+, ki je namenjeno krepitvi možnosti sodobne komorne glasbe s kitaro v okviru projekta Erasmus. Uspešno se je udeleževal mednarodnih kitarskih tekmovanj in med drugim osvojil nagrade na tekmovanjih “Alhambra”, “Vélez-Málaga” in “Andrés Segovia”. Posnel je tudi več zgoščenk, med katerimi izstopata samostojni solistični CD “Forget me not”, posvečen glasbi izgnanih španskih skladateljev iz XIX. stoletja, ki ga je izdala založba Lindoro, in sodelovanje z Orquesta Nacional de España in dirigentom Josepom Ponsom na zgoščenki “Melancolia” založbe Deustche Grammophon. Antonio Duro združuje svojo umetniško dejavnost s svojim pedagoškim delom v Sevilji, kjer vodi katedro za kitaro na Konservatoriju za glasbo “Manuel Castillo” in poučuje kot gostujoči profesor na magistrskem študiju kitare na Univerzi Pablo de Olavide.

Več o Seviljskem kitarskem duu na www.sevillaguitarduo.com