Sonatni večer kitarista Izidorja Erazma Grafenauerja

Vabljeni na sonatni večer kitarista Izidorja Erazma Grafenauerja, ki bo v četrtek, 21. 4. 2016, ob 19.30 v Kazinski dvorani Akademije za glasbo (Kongresni trg 1, Ljubljana).

Koncertni program je sestavljen iz programa “Kitarske sonate”, ki ga pripravljam na Akademiji za glasbo v Zagrebu.
V duhu Slovenskih glasbenih dni bosta predstavljeni bosta edini dve slovenski sonati za kitaro solo, poleg tega pa še dve sonati argentinskega skladatelja Carlosa Guastavina.

PROGRAM:
Carlos Guastavino: Sonata št. 2
Allegretto intimo ed espressivo
Andante sostenuto
Presto

Peter Šavli: So-Natus
Fantastico
Amoroso
Energico

*****

Nejc Kuhar: Sonata št. 1
Allegro moderato
Adagio
Allegro virtuoso e ritmico

Carlos Guastavino: Sonata št. 1
Allegro deciso e molto ritmico
Andante
Allegro spiritoso

Biografija:
Izidor Erazem Grafenauer (1991) se je začel učiti klavir pri sedmih letih pri profesorici Suzani Zorko in kitaro pri osmih letih pri profesorici Evi Hren na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Po dveh letih pouka kitare na Srednji glasbeni in baletni šoli, je bil leta 2008 kot izredni talent sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Leta 2009 je maturiral na gimnaziji Jožeta Plečnika in na SGBŠ iz glavnega predmeta Glasbeni stavek. Leta 2013 je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu prof. Andreja Grafenauerja. Od oktobra 2014 se izpopolnjuje na študiju specializacije iz kitare v Zagrebu pri prof. Istvanu Römerju, hkrati pa v Benetkah pri prof. Tiziano Bagnatiju opravlja magisterij iz baročne lutnje in teorbe.

Izidor Erazem pogosto nastopa kot solist (kitara, lutnja, teorba, vihuela) in komorni glasbenik v Sloveniji in tujini (Italija, Nemčija, Francija, Madžarska, Avstrija, Bosna, Hrvaška) v okviru Glasbene mladine ljubljanske, Glasbene mladine Slovenije, Imaga Sloveniae, Amici della musica, Young Classic Europe… Je član baročnega ansambla Hymnia, Slovenskega kitarskega kvarteta, plesno-glasbene skupine Coraviento, s katero raziskuje svet flamenka in mnogih drugih manjših komornih zasedb. Večkrat je nastopil tudi kot solist z različnimi orkestri: z orkestrom Slovenske filharmonije (Dyens – Concerto Metis in Rodrigo – Concierto de Aranjuez), z orkestrom Mariborske opere (Tjaša Žalik – Koncert za kitaro), s Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo (M. Giuliani – Koncert v A-duru op.30) in s kitarskima orkestroma Akademije za glasbo (Händel) ter Ljudmila Rusa (Moreno-Torroba). V disciplinah kitara in kitarski duo je prejel vrsto nagrad na tekmovanjih v Sloveniji (med njimi so 3 prve nagrade na državnih tekmovanjih). Je tudi prejemnik več nagrad na mednarodnih tekmovanjih, med njimi je večkratni zmagovalec mednarodnih tekmovanj: E. Mercatali v Gorici in Mürski soboti. Leta 2012 je postal zmagovalec uglednega kitarskega tekmovanja F. Sor v Rimu (do 35 let), kjer je prejel tudi posebno nagrado mesta Videm za najboljšo interpretacijo skladb F. Sora.

Prejel je tudi dve Prešernovi nagradi Akademije za glasbo v Ljubljani in sicer l. 2010 za solistične koncerte z orkestrom in v letu 2011 za nastope v baročnem triu Hymnia.