12. tradicionalni zimski koncert Timoteja Kosovinca z gosti (recenzija)

V sredo, 7. februarja 2024 smo imeli v Rdeči dvorani na Magistratu priložnost prisluhniti avtorskim skladbam za solo kitaro, duo in komorno zasedbo izpod peresa slovenskega kitarista in skladatelja Timoteja Kosovinca. Njegovi tradicionalni koncerti so postali priljubljeni pri obiskovalcih, ki se vsako leto radi vračajo, tako zaradi programa, ki je zelo prijeten za uho, kot tudi zaradi pozitivne energije, ki jo izžareva(jo) nastopajoči.


Koncert je bil smiselno razdeljen na štiri sklope – glede na izvajalsko zasedbo. V prvem sta kitarist in violončelistka Cristina Basili zaigrala štiri krajša dela, pri katerih smo poslušalci uživali v otipljivi sinergiji med izvajalcema in rahločutni muzikalni usklajenosti. Zatem so se skupaj predstavili vsi gostje večera. Prej omenjenima sta se na odru pridružila flavtistka Alenka Bogataj in pianist Tim Jančar. S Koncertnim albumom št. 1 so navdušili občinstvo, ki je nastopajoče nagradilo z glasnim in dolgim aplavzom. Sledil je Dober trenutek oz. dela za solo kitaro, ki jih je Timotej napisal prvotno za učence nižje glasbene šole, vendar je z razvijanjem idej med komponiranjem ustvaril bolj kompleksna dela, ki sodijo v koncertni repertoar, slišan tudi na večjih odrih. Vrhunec solističnega sklopa koncerta je bil vsekakor Finale iz Rock sonate. Virtuozna in energična izvedba je bila dobrodošla protiutež predhodnemu, bolj umirjenemu in subtilnemu programu. Za konec so se na oder vrnili vsi gostje in skupaj izvedli težko pričakovano Neslišano zgodbo. Prepričljiva izvedba, polna »dobrih trenutkov« je slehernega poslušalca popeljala v lastno zgodbo, ki jo je podoživel med ustvarjanjem vrhunskih glasbenikov.
Dinamično pestro delo je lepo zaokrožilo večer, kjer potrebe po dodatku ni bilo. Koncert smo vsi poslušalci zapustili polni dobrih vtisov in v pričakovanju prihodnjega komponističnega in izvajalskega ustvarjanja Timoteja Kosovinca.

Napisal: Stojan Kuhar