Egtin dan 2020

V soboto, 25. januarja, se je odvil letošnji Egtin dan na Glasbeni šoli Celje. Urnik je bil natrpan, a smo kljub temu našli dovolj časa za druženje in zabavo. Odlično smo se imeli!

Gremo, gremo, predavanja se začenjajo!

Dopoldan so se v Gallusovi dvorani zvrstila 4 predavanja različnih tematik, vmes pa smo v Veliki koncertni dvorani poslušali še odličen koncert učencev in dijakov Glasbene šole Celje, ki so se predstavili kot solisti, v kitarskih duetih in na koncu še vsi skupaj kot kitarski orkester pod dirigentsko roko Suzane Hebar Čamer.

Aleš Strajnar je govoril o svojih skladateljskih začetkih, pojasnil, kdo je Mihec in kako so nastala dela, ki so zbrana in na novo objavljena v zbirki Pesmi za Mihca
Mario Kurtjak je seciral Waltonovih 5 Bagatel in primerjal interpretacijo Juliana Breama z orkestralno verzijo in s svojo interpretacijo, ki vključuje tudi nekatere ideje iz Waltonovega rokopisa.
Primož Mavrič je v izvrstnem predavanju z naslovom “Eksperimentiram in programiram” predstavil lastnosti učinkovitega učenja in pomnjenja ter vse hipoteze znanstveno podkrepil s statistično ovrednotenimi rezultati zelo zanimivih eksperimentov. Gradivo s predavanja bo članom Egte na voljo v Egtinem arhivu, Primožev prispevek o podobni tematiki pa lahko preberete v 7. lanskoletni številki revije VirKLA.
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

Larisa Jamnišek, 5. razred
Mara Žohar Mlaker, 1. letnik
Maks Zakrajšek, 2. letnik
Duo Eva Burnik in Julija Bukovec
Duo Liam Pezdevšek in Maj Leskovšek
Duo Tim David Agrež in Martin Mutec
Duo Daša Berglez in Maks Zakrajšek
Kitarski orkester GŠ Celje z dirigentko Suzano Hebar Čamer
Kitarski orkester GŠ Celje z dirigentko Suzano Hebar Čamer

Nina Fajfar Baša je zelo dobro preučila kitarsko držo in tehniko in kot fizioterapevtka pojasnila, kako lahko nekatere nepravilnosti vodijo do napetosti, zakrčenja in celo skolioze. Dregnila je tudi v večno debato podstavkov proti pručkam in strokovno pojasnila nekatere pomanjkljivosti obeh kitarskih drž. Na koncu smo vsi skupaj še malo potelovadili ob vajah za sproščanje mišic.
Razstava kitar, kitarskih pripomočkov in zgoščenk. Predstavila so se nam podjetja Music Max, Altamira, Luksuzna glasba, Kitarski salon Vadya in Divya records.

Med odmori smo si lahko v dveh sosednjih učilnicah ogledali neverjetno razstavo kitar, kitarskih pripomočkov in zgoščenk. Preizkušali smo lahko kitare Camps, Yulong Guo, Antonio de Toledo, Hanika, Duke, Kantare in Altamira. Pred kosilom sta nam še Tanja Brecelj in Martina Kocjančič predstavili lanski in letošnji Festival Kitarika ter Poletno kitarsko ustvarjalnico na Sinjem vrhu nad Ajdovščino, Tone Črnugelj je predstavil nekatere odmevne dosežke slovenskih kitaristov v letu 2019 in letošnji Festival kitare v Postojni, Erazem Grafenauer je napovedal novi letošnji kitarski koncertni cikel "Rasgueado" v Ljubljani, Mladen Bucić in Aljoša Vrščaj pa sta predstavila lansko in letošnjo Poletno šolo kitare v Črnomlju.

Izidor Erazem Grafenauer

Po kosilu je bilo na vrsti še eno predavanje, in sicer Aleša Pogačnika o premagovanju treme pred nastopanjem in o različnih vzrokih za nastanek treme pri učencih. Nato je Izidor Erazem Grafenauer predstavil svojo novo zgoščenko, ki je lani izšla pri Baros records. Tri skladbe s CD-ja nam je tudi zaigral v živo, vsako na eno izmed kitar, ki smo jih imeli na voljo za preizkušanje. Sledil je občni zbor, kjer se nas je peščica preostalih prav prijetno pogovarjala in izmenjavala ideje. Za zaključek Egtinega dne smo še uživali v koncertu Matjaža Kreče, ki je pokazal izjemen občutek za vzdrževanje napetosti, fraziranje, nežnost in toplino kitarskega tona, in Dua ChitAria, ki je kljub sestavi nenavadne a po zvočni barvi prijetne kombinacije oboe in kitare izvedel izključno originalni repertoar iz 19. in 20. stoletja.

Izvajamo vaje za sprostitev telesa ob koncu predavanja Aleša Pogačnika z naslovom "Odnos do sebe, učencev in glasbe: Temelj premagovanja treme pred nastopanjem."
1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Matjaž Kreča
Matjaž Kreča
Matjaž Kreča
Duo ChitAria: Astrid Kukovič (oboa) in Maja Vrbnjak (kitara)
Duo ChitAria: Astrid Kukovič (oboa) in Maja Vrbnjak (kitara)
Duo ChitAria: Astrid Kukovič (oboa) in Maja Vrbnjak (kitara)

Tako smo se sicer vsi utrujeni razšli s prijetnimi občutki in prijetno glasbo v mislih, bili smo si enotni, da je ta zelo pester dan kar prehitro minil. Že komaj čakamo Egtin dan 2021, ki bo na Glasbeni šoli ... Hehe, to pa je zaenkrat še skrivnost.