TEMSIG 2020: Kitarski duo

Nasmejana komisija: Katja Porovne Silič, Nejc Kuhar in Andrej Grafenauer.

5. marca se je na Glasbeni šoli Murska Sobota odvilo 49. tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov v disciplini Kitarski duo. Letos so vse obvezne skladbe napisali slovenski skladatelji (Nejc Kuhar, Sanja Plohl, Jerko Novak in Aleš Strajnar) , tudi žirija pa je bila (po sili razmer) sestavljena samo iz priznanih slovenskih kitaristov in pedagogov (Katja Porovne Silič, Andrej Grafenauer in Nejc Kuhar). Vsi tekmovalci so pokazali velik talent, muzikalnost, prizadevnost in zelo visoko kakovost igranja.

Jaka Kumer in Maid Dogdić

Že v 1.a kategoriji je bilo zelo izenačeno. 1. nagrado ob zlati plaketi sta prejela Jaka Kumer in Maid Dogdić (mentorja Monika Krajnc Štih in Tadej Žibrat, GŠ Fran Korun-Koželjski Velenje), le tretjino točke za njima pa sta se z 2. nagrado in zlato plaketo okitila Jurij Oštir in David Robida (mentorica prof. Nataša Bogataj, GŠ Kranj), ki sta prejela še obe posebni priznanji (za najboljšo izvedbo obvezne skladbe in za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja). 3. nagrado in srebrno plaketo sta osvojila Zoja Solar Rajh in Luna Vešligaj (mentorica prof. Anja Pirjevec, Konservatorij za glasbo in balet Maribor). Tudi preostala dva dueta v tej kategoriji sta dobila srebrno plaketo.

Boštjan Žagar in Filip Peršolja

V 1.b kategoriji so vsi trije nagrajeni dueti prejeli tudi zlato plaketo. Zmagala sta Filip Aleksander Peršolja in Boštjan Žagar (GŠ Franca Šturma, mentor prof. Mario Babojelić) pred dvema duetoma iz razreda prof. Monike Krajnc Štih z GŠ Fran Korun-Koželjski Velenje. Druga nagrada je šla v roke Mie Koper in Naceta Apšnerja, tretja pa Nives Gošnjak in Blažu Pogorevcu. Prvonagrajenca sta osvojila tudi obe posebni priznanji.

Benjamin Bencik in Vitja Kovačević

Najbolj zanimivo in napeto je bilo v srednješolski (II.) kategoriji, kjer so vsi tekmovalci osvojili zlato plaketo, oba prvouvrščena dua pa sta imela enako število točk (99), tako da sta zaradi mladosti 1. nagrado dobila Benjamin Bencik in Vitja Kovačević s Konservatorija za glasbo in balet Maribor (mentor prof. Sašo Lamut). Drugonagrajenca Domen Gvozdanović in Samo Novak s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (KGBL, mentor prof. Jerko Novak) sta prejela še posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe, a zanimivo ne tudi priznanja za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. To je šlo v roke četrtouvrščenih Matevža Šivica in Martina Vasleta (KGBL, mentorica prof. Eva Hren Fras), ki je bil tudi avtor skladbe, za katero sta prejela priznanje. Tretjo nagrado je osvojil kitarski duo Umetniške gimnazije Velenje v zasedbi Tea Čerenak in Rok Žerdoner (mentorica prof. Monika Krajnc Štih).

Duo Mayaka (Maja Kralj in Jaka Škoberne)

V okrnjeni konkurenci študentske (III) kategorije je tekmoval le en kitarski duo, in sicer Kitarski duo Mayaka (Maja Kralj in Jaka Škoberne) pod mentorstvom prof. Tomaža Rajteriča. Tudi onadva sta pokazala vrhunski nivo in si prislužila zlato plaketo, 1. nagrado ter še obe posebni priznanji.

Vsem nagrajencem in njihovim mentorjem iskreno čestitamo!