Kitarski seminar: Tomaž Rajterič

Na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana se bo v sredo, 16. 3. 2022, od 9:00 do 16:00 odvil kitarski seminar prof. Tomaža Rajteriča z Akademije za glasbo Ljubljana. Seminar bo v Mali dvorani 1 na Ižanski cesti 12, prijavite pa se lahko preko spodnje povezave:

www.kgbl.si/prijavnica

Cena učne ure v trajanju 30 minut za aktivne udeležence je 20 €.

Cena seminarja za pasivne udeležence je 50 €.

Račun za plačilo boste prejeli po končanem seminarju na naslov, ki ga boste navedli ob prijavi.

Dodatne informacije so na voljo po e-pošti: anton.crnugelj@kgbl.si

Potrdila o udeležbi na seminarju bo mogoče uveljavljati za pridobivanje točk na MIZŠ pri napredovanju v nazive: 0,5 točke za 8 pedagoških ur. Rok prijave je 11. 3. 2022.

Kitarist Tomaž Rajterič se je rodil v Ljubljani, kjer je z osmimi leti začel z glasbenim izobraževanjem. Prve kitarske korake je napravil pri desetih letih, kasneje pa je kitaro študiral v Ženevi, Lozani in Salzburgu. Že zelo kmalu je začel nastopati na koncertnih odrih ter sodelovati na tekmovanjih mladih glasbenikov, kjer je praviloma dosegal najvišja mesta. Še pred svojim dvajsetim letom si je priigral nagrade tudi na velikih mednarodnih tekmovanjih (Sablé, Beograd, Rio de Janeiro).

Danes se predstavlja s solističnimi recitali in v različnih komornih zasedbah, največkrat v različnih duih s priznanimi inštrumentalisti in pevci, nastopa po Sloveniji in v evropskih državah, po Južni Ameriki, ZDA in Aziji. Vabijo ga na mednarodne kitarske festivale prav tako pa je tudi gost različnih orkestrov. Velja za tenkočutnega kitarskega interpreta, ki z enako zavzetostjo izvaja dela različnih slogovnih obdobij – od renesanse, preko baročnih mojstrov z Bachom, klasicizma in romantike, do popularnih španskih in latinsko-ameriških skladateljev ter repertoarja sodobnih avtorjev. Plodno sodeluje s slovenskimi skladatelji, saj je krstil več njihovih del, ki jih z veseljem in z uspehom pri publiki uvršča na svoje programe.

Njegova diskografija obsega tri solistične zgoščenke, eno z glasbo Albeniza in Ville-Lobosa, drugo z izbranimi deli iz kitarske literature 20. stoletja, na tretji pa so dela sodobnih slovenskih skladateljev. Veliko posnetkov je naredil tudi za arhiv Radia Slovenije. 

Poleg rednega nastopanja in snemanj deluje tudi kot pedagog. Je redni profesor na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.