Mario Kurtjak v ciklu Rasgueado

Lepo vabljeni na tretji koncert v ciklu Rasgueado 2023. Tokrat se nam bo predstavil naš človek, kitarist s prekrasnim tonom in drznim vibratom, ljubitelj spevne igre in nepreračunljivec pri izbiri programa, skladatelj s pikolovskim občutkom z detajle in aranžer z globokim spoštovanjem do izvirnika. Špansko-slovenski repertoar, ki ga bo zaigral 6. 6. v Cekinovem gradu v Ljubljani, zabeležite si ta datum, bo zajel vse to, avtorsko sonato, lastne priredbe in najzahtevnejše kitarske mojstrovine.

Zagotovite si vstopnice na https://www.mojekarte.si/si/rasgueado-mario-kurtjak/vstopnice-1166475.html, do 26. 5. po nižji ceni!

PROGRAM:

– Jacobus Gallus: Obsecro Domine, Nemo placet stultis (prir. M. Kurtjak)

– Anton Lajovic: Lan (prir. M. Kurtjak)

– Mario Kurtjak: Sonata za kitaro št. 1

– Izidor Erazem Grafenauer: Prazen trg (prir. M. Kurtjak)

——— premor———-

– Manuel Orlandi Blasco de Nebra: Klavirski sonati št. 110 in 112 (prir. M. Kurtjak)

– Antonio Jiménez Manjón: Aire vasco, op. 19

– Antonio José Martínez Palacios: Sonata za kitaro

POSNETEK MARIEVE IZVEDBE REGONDIJEVEGA SANJARJENJA.

VEČ O MARIU KURTJAKU:

Mario Kurtjak je akademski kitarist, profesor kitare, skladatelj in kemik z doktoratom znanosti. Po zaključenem študiju kitare pri prof. Andreju Grafenauerju na Akademiji za glasbo v Ljubljani je z odliko zaključil še podiplomski študij na sloviti Royal Academy of Music v Londonu, kjer je študiral kitaro pri prof. Michaelu Lewinu, Davidu Russellu in Fabiu Zanonu. Leta 2019 je osvojil 2. nagrado in nagrado občinstva na prestižnem 16. tekmovanju “Miguel Llobet” v Barceloni.

Redno koncertira kot solist in član različnih komornih skupin – najaktivneje v Slovenskem kitarskem kvartetu in Solent duu (s kolumbijsko sopranistko Melizo Metzger), večkrat se še vrača v Anglijo. Prireja tudi lasten cikel koncertov, imenovan Logaške kitarodije. Kot skladatelj se je zaenkrat najbolj proslavil s svojo prvo sonato za kitaro, ki jo je Erazem Grafenauer leta 2019 umestil na svojo zgoščenko »Dela slovenskih skladateljev« pri založbi Baros records. Mario kot profesor kitare poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, že od leta 2015 pa vsako leto kot mentor in dirigent kitarskega orkestra sodeluje tudi na Poletni šoli kitare v Črnomlju. Od februarja 2019 deluje tudi kot predsednik Društva slovenskih učiteljev kitare.