Poletna šola kitare v Črnomlju – koncerti

KONCERTI V CERKVI SV. DUHA ČRNOMELJ

  1. 6. ob 19.00

Slovenski kitarski kvartet

Slovenski kitarski kvartet sestavljajo štirje mladi kitaristi, vsi štirje dobitniki zlatih plaket na državnem tekmovanju in prejemniki študentskih Prešernovih nagrad Akademije za glasbo. Izidor Erazem Grafenauer, Mario Kurtjak, Simon Krajnčan Fojkar in Aljoša Vrščaj so se prvič predstavili decembra 2016 z odmevno koncertno turnejo »GM oder« v Celju, Kranju, Ljubljani in Zagrebu (v dvorani Vatroslava Lisinskega), na kateri so tudi krstno izvedli novo delo »Glasba za morske pošasti« skladatelja Nejca Kuharja. Od takrat so nastopili po skoraj vseh večjih krajih v Sloveniji, večkrat pa tudi na Hrvaškem. Skupaj s Simfoničnim orkestrom cantabile so kot prvi v Sloveniji izvedli Rodrigov monumentalni Andaluzijski koncert za štiri kitare. Nekaj dni pozneje, v začetku januarja 2015, so izvedbo ponovili v športni dvorani v Logatcu. V letu 2015 so krstili duhovito skladbo svojega člana Maria Kurtjaka Slovenski potpuri, ob koncu leta pa pripravili projekt BWV 330, s katerim so se poklonili velikemu skladatelju J. S. Bachu ob 330. obletnici njegovega rojstva in izvedli več koncertov po Sloveniji.

 

 

  1. 6. 2016 ob 19.00

Duo kitar Jerko Novak in Žarko Ignjatović

Jerko Novak in Žarko Ignjatović, kitarista z mnogo koncertnimi izkušnjami na solo in komornem področju, sta se iz veselja do glasbe in v želji igrati sijajne skladbe iz zakladnice kitarskih duov, odločila za skupno muziciranje. Tako sta se predstavila publiki na svojem prvem koncertu v Cekinovem gradu maja 2001 v Ljubljani. Sledili so koncerti na prvem festivalu Črnuški september (15. 9. 2001), na ustanovitvenem zboru Društva slovenskih učiteljev kitare EGTA (11. 10. 2001), na drugem festivalu Črnuški september (20. 9. 2002), Kulturnem domu v Žalcu (16.10.2002), Opatiji (22.11.2002) na Hrvaškem… Leta 2005 je pri ZKP RTV izšel njun prvi CD s skladbami za kitarski duo, leta 2013 pa drugi, Les deux amis …

 

  1. 6. 2016 ob 19.00

Egon Mihajlović, čembalo, in Izidor Erazem Grafenauer, kitara in kitara

Na novo ustanovljena zasedba s priznanima glasbenikoma, strokovnjakoma za barok, se bo z zabavnim repertoarjem iz zakladnice baročne glasbe. Egon Mihajlović je zgodovinske instrumente s tipkami in staro glasbo je študiral na Visoki šoli za v Frankfurtu. Kot čembalist in dirigent nastopa na pomembnih festivalih in koncertnih prizoriščih Evrope in ZDA. Dirigiral je tudi znamenitim orkestrom, kot sta Berlin Baroque in Zuricher Kammerorchester. Po poučevanju na nemških in italijanskih visokošolskih ustanovah je od leta 2009 profesor za čembalo na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 2013 je prejel Zlato plaketo Univerze v Ljubljani. Izidor Erazem Grafenauer je diplomiral iz kitare na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Andreju Grafenauerju. Od oktobra 2014 se izpopolnjuje na študiju specializacije iz kitare v Zagrebu pri prof. Istvanu Römerju, hkrati pa v Benetkah pri prof. Tizianu Bagnatiju opravlja magisterij iz baročne lutnje in teorbe. Prejel je številne prve nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Kot član različnih ansamblov za staro glasbo je nastopal na mnogih festivalih stare glasbe v Sloveniji in tujini. Poleg kitare solistično nastopa predvsem z baročno lutnjo in teorbo, ukvarja pa se tudi s flamenkom.

 

  1. 6. 2016 ob 19.00

Urbaan Reiter, kitara

Urbaan Reiter je star 12 let in končuje 6. razred Glasbene šole na Ravnah na Koroškem. Kitaro ga uči prof. Xhevdet Sahatxhija v Zagrebu. Redno se udeležuje kitarskih tekmovanj doma in v tujini. Na tekmovanjih je prejel že več kot 20 nagrad in bil sedemnajstkrat prvi.

Benjamin Barbarič, kitara

Benjamin Barbarič (roj. 1997) se je po šolanju pri Andreju Pekaroviču, Valni Ožbolt in Mileni Tomc na GŠ Franca Šturma vpisal na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, v razred profesorja Mladena Bucića. Na tekmovanjih je prejel štiri nagrade, med drugim 1. na tekmovanju Zagreb Guitar Festival (2015). Poleg solo nastopanja se ukvarja tudi s komorno igro, improvizacijo ter različni stili in tehnikami igranja klasične kitare.

 

  1. 6. 2016 ob 19.00

Solistični koncert udeležencev Poletne šole kitare v Črnomlju 2016

 

  1. 7. 2016 ob 18.00

Koncert kitarskega orkestra in komornih skupin udeležencev Poletne šole kitare v Črnomlju 2016