Rasgueado: Evangelina Mascardi

V torek, 22. 11. 2022, se bo ob 19:30 v Cekinovem gradu odvil še zadnji koncert letošnjega cikla Rasgueado. Nastopila bo izjemna argentinska lutnjistka in strokovnjakinja za izvajalsko prakso na starih brenkalih – Evangelina Mascardi. Izvedla bo kitaristom znana dela Sylviusa Leopolda Weissa in Johanna Sebastiana Bacha, med njimi tudi Partito/Suito za lutnjo v c-molu z oznako BWV 997:

Priskrbite si svojo vstopnico po najnižji ceni do 14. 11. 2022 preko te spletne povezave.

V sredo, 23. 11. 2022, bo na Akademiji za glasbo v Ljubljani izvedla še seminar s študenti kitare, v okviru katerega bo tudi predavala o glasbi Johanna Sebastiana Bacha za lutnjo s primerjavo izvajalske prakse na lutnji in kitari. Na seminar se prijavite po e-pošti na info@egta-drustvo.si.

Evangelina Mascardi (1977, Buenos Aires) sodi med vodilne lutnjiste današnjega časa. V rodnem Buenos Airesu je diplomirala iz klasične kitare in začela kariero koncertne kitaristke. Pri dvajsetih se je preselila v Evropo, kjer je leta 2001 v Baslu (Schola Cantorum Basiliensis) diplomirala iz lutnje pri slavnemu profesorju Hopkinsonu Smithu.
V zadnjih desetih letih redno sodeluje z znanimi glasbeniki v znanih ansamblih kot so Jordi Savall (Hespèrion XXI), Marc Minkowsky (Les Musiciens du Louvre), Andrea Marcon (Beneški baročni orkester), Giovanni Antonini (Giardino Armonico), Chiara Banchini (415) ter Simon Rattle (Berlinska filharmonija). V tem času je sodelovala pri več kot 30 snemanjih. Trenutno sodeluje v ansamblih Ensemble Zefiro in Monteverdi Choir, največ pozornosti pa posveča solo repertoarju za lutnjo.
Kot izjemno iskana glasbenica je igrala na festivalih kot so Fringe (Barcelona), Concentus (Brno), Resonanzen (Dunaj), Luth et Theorbe (Genêve), Early Music Festival (London), Musica Antigua Festival (Daroca), Forum Musicum (Breslau) in mnogih drugih.
Do danes je posnela štiri solo albume. Dva sta posvečena glasbi Johanna Sebastiana Bacha ter Sylviusa Leopolda Weissa (ORF-Alte Musik, Austria 2003 in 2009), eden je posvečen glasbi za teorbo skladatelja Bellerofonteja Castaldija, zadnji pa je posvečen belgijskemu lutnjistu Laurentu de Saint-Lucu.
Evangelina je profesorica za lutnjo na ISSM ”Conservatorio A. Vivaldi”” v Alessandriji v Italiji, članica Znanstvenega komiteja mednarodnega združenja za kitaro v Milanu ter od leta 2021 direktorica sveta italjanskega lutenjskega društva.

Več o umetnici najdete na njeni spletni strani www.evangelinamascardi.com