Ajša Svetlin – Jaz ustvarjam glasbo

V juliju 2015 je izšel ustvarjalni zvezek za kitariste in ustvarjalce začetnike. Ima 102 strani in priloženo 150-minutno zgoščenko. Napisan je v obliki delovnega zvezka in delno učbenika. Naslov zvezka je: JAZ USTVARJAM GLASBO: SKLADAM, IMPROVIZIRAM, UGLASBIM PESEM. Vanj lahko otroci vpisujejo svoje glasbene stvaritve ali improvizirajo ob posnetkih na zgoščenki. Podani so tudi napotki za ustvarjanje, ki so le nakazane smernice – kako začeti ustvarjati in potem najti svoj način – vsakemu otroku ljubi način. Namen ustvarjalnega zvezka je prikazati različne načine, kako prebujati lastno ustvarjalnost in ustvarjalnost otrok (kako uglasbiti pesem, ustvarjati skladbe, improvizirati v različnih ritmih in zvrsteh, hkrati pa osmisliti teorijo glasbe in jo prenesti v prakso.

Nekateri otroci najraje improvizirajo, nekateri pa raje uglasbijo pesem ali napišejo svojo skladbo. Zvezek je namenjem ustvarjalcem začetnikom – z nekaj prilagoditvami tudi za druge instrumente (flavto, klavir …).zgoscenka jaz ustvarjam glasbo

Na zadnji strani zvezka je malo natančnejši opis vsebine in namena zvezka, ki ga citiram spodaj.

»Ustvarjalni zvezek je nastal kot ˝otrok˝ priročnika Viva creativa za ustvarjalno poučevanje kitare, z namenom, da teorijo podpre s prakso; oziroma spodbudi h glasbenemu ustvarjanju tako kitariste kot tudi ostale instrumentaliste, vzgojitelje, učitelje … ter k iskanju novih načinov prebujanja glasbene ustvarjalnosti že ˝od malih nog˝.«

Ajsa Svetlin - Viva creativa - ovitek (1)Na nastanek ustvarjalnega zvezka je vplivala ideja: »Naj vsak piše in ustvarja svoj učbenik skladb, improvizacij, uglasbenih pesmi!«; z ali brez notnega zapisovanja, in tako razvija svojo ustvarjalnost, se uči in spoznava z glasbo na slušni in ustvarjalni način v skladu s svojo rastjo in željami.

Namen ustvarjalnega zvezka je prikazati različne načine, kako prebujati lastno ustvarjalnost in ustvarjalnost otrok (kako uglasbiti pesem, ustvarjati skladbe, improvizirati v različnih ritmih in zvrsteh: mambo, bossa nova, valček, bluegrass …), hkrati pa osmisliti teorijo glasbe in jo prenesti v prakso.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja