Poletni glasbeni festival Cantabile: Kitara in Čudoviti glas

V torek, 2. 7. 2024, bodo na 4. koncertu letošnjega Poletnega glasbenega festivala Cantabile nastopili sopranistka Meliza Metzger Gomez (Kolumbija), baritonista Tilen Udovič in David Kunc ter kitarist Mario Kurtjak. Izvedli bodo ljudske pesmi, samospeve in arije, ki jih je za kitaro in glas priredil Mario Kurtjak, ki bo na koncertu predstavil tudi novo notno zbirko Slovenske pesmi ob kitari, ki je lani izšla pri Založbi Bogataj. Koncert bo ob 20:30 v Cerkvi sv. Nikolaja v Logatcu, vstop prost. Lepo vabljeni!

Mario Kurtjak je akademski kitarist, profesor kitare, predsednik Društva slovenskih učiteljev kitare, skladatelj, univerzitetni diplomirani kemik in doktor znanosti. Leta 2018 je z odliko zaključil podiplomski študij na sloviti Kraljevi akademiji za glasbo (Royal Academy of Music) v Londonu, kjer je študiral kitaro pri prof. Michaelu Lewinu, Davidu Russellu in Fabiu Zanonu in kompozicijo pri prof. Davidu Gortonu. Pred tem se je glasbeno izobrazil v Sloveniji in pri 21 letih z odlično oceno in posebno pohvalo (summa cum laude) zaključil univerzitetni študij kitare pri prof. Andreju Grafenauerju na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je med študijem prejel tudi Prešernovo nagrado. Leta 2019 je osvojil 2. nagrado (prva ni bila podeljena) in nagrado občinstva na prestižnem 16. mednarodnem kitarskem tekmovanju »Miguel Llobet« v Barceloni. Redno koncertira po Evropi kot solist in v različnih komornih zasedbah, v koncertni repertoar pa pogosto vključuje tudi krstne izvedbe novih del in lastne skladbe. Je profesor kitare na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, deluje tudi kot asistent na Akademiji za glasbo pri predmetu Pedagoška praksa. Več o Mariu Kurtjaku najdete na http://mario.sk4.si/sl/ in http://mariokurtjak.com

Kolumbijska sopranistka Meliza Metzger Gómez je študirala petje pri Ximeni Bernal in Andrésu Silvi na Univerzi Los Andes (Kolumbija), na Konservatoriju Jacquesa Thibauta v Bordeauxu pod mentorstvom Sharon Coste in na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu pod mentorstvom Catherine Benson in Iaina Ledinghama. Poleg študija glasbe ima Meliza diplomo iz italijanskih kulturnih študij in jezika, tekoče govori tudi angleško, nemško, francosko in norveško, ukvarja se tudi s prevajalstvom in poučevanjem jezikov. Svoj koloraturni sopran predstavlja v operah, oratorijih, samospevih in komornih zasedbah. Med drugim je nastopila v vlogi Zerbinette v Straussovi Ariadni na Naksosu, Belinde v Purcellovi Didoni in Eneju, Kraljice noči v Mozartovi Čarobni piščali, v Bachovih kantatah, Mozartovih in Pergolesijevih sakralnih delih, na prizoriščih, kot so Opera de Bordeaux in Royal Festival Hall v Londonu. Zadnje čase veliko sodeluje tudi v projektih muzikoterapije za pomoč ljudem v stiski, duševnim bolnikom, zapornikom, z uporabo glasbe kot orodja za osebno podporo in mehanizma za obvladovanje življenjskih izzivov. Več o Melizi na https://www.melizametzger.com

Baritonist Tilen Udovič (1996) se je solopetju začel posvečati leta 2017 pri prof. Editi Garčević Koželj. Po treh letih nižje glasbene šole se je vpisal na Akademijo za glasbo, kjer je diplomiral in na magistrski stopnji nadaljuje študij v razredu red. prof. Matjaža Robavsa. Je prejemnik zlatega in srebrnega priznanja za petje na tekmovanju Temsig (2019, 2022) ter tretje nagrade na Tekmovanju samospevov v Novem mestu (2022). Kot solist in zborist nastopa s priznanimi slovenskimi zbori. Poleg petja se ukvarja tudi z igranjem viole, katere študij je z odliko zaključil pod mentorstvom prof. Emila Cantorja na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

David Kunc se je prvič resneje začel ukvarjati s petjem kot zborovski pevec v MePZ Adoramus Logatec. Nato je sodeloval še v zborih APZ Alojzij Mav iz Ljubljane, Nauportus musica iz Vrhnike in KZ Fran Gerbič iz Rakeka. Zborovsko petje ga je navdušilo za šolanje v solističnem petju, ki ga je leta 2021 uspešno zaključil v razredu prof. Jerice Rudolf na Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina. Poleg tega se je dodatno udeležil pevskih seminarjev v okviru združenja primorskih glasbenih šol pri priznanih slovenskih pevskih pedagogih (Tatjani Vasle, Barbari Jernejčič Fürst, Matjažu Robavsu). Na zaključnem koncertu leta 2021 se je predstavil s Schumannovim ciklom Dichterliebe, op. 48, v istem letu pa je veliko nastopal po Sloveniji v sodelovanju z baritonistom Petrom Grdadolnikom in kitaristom Mariem Kurtjakom v okviru projekta Slovenske pesmi ob kitari.

Spodaj je še letak celotnega festivala, vabljeni še na preostale koncerte: